door yvan » Ma 15 Mei 2017 13:46
Hallo, ik ben nieuw hier.
Ik beken: ik heb ab-so-luut geen verstand van koi's, maar ik weet wel een paar dingen over microscopen.
kossykoi heeft gelijk, als hij zegt dat de microscoop die u in gedachten hebt een instapmodel is.
Bovendien is het toestel niet uitbreidbaar naar sterkere vergrotingen: de (vaste) condensor heeft een maximale N.A. van 0,65. Dat is voldoende voor het uitlichten van de apertuur van het 40/0,65 objectief, maar daar houdt het dan ook zo ongeveer op. Eventueel zou een 63/0,85 nog kunnen, maar dat objectief is om allerlei redenen geen aanrader. Of dat voldoende is voor uw toepassing kan ik dus niet beoordelen. Maken koi-mensen bacteriologische uitstrijken?
Een "vaste" condensor heeft daarenboven het nadeel dat hij ... vast is. Ingesteld op een vooronderstelde set gemiddelde waarden, die daarom niet hoeven te resulteren in de best haalbare beeldkwaliteit. Een vaak voorkomend euvel bij dit soort toestelletjes: wel vaker zou er veel meer uit te halen zijn, als...
Ik raad, zo in het algemeen, altijd aan om een microscoopmodel te kiezen dat beschikt over een centreerbare, focuseerbare en uitwisselbare condensor, met een N.A. grootte-orde 0,9 - 1,25. Dat hoeven daarom geen peperdure toestellen te zijn! Al helemaal niet voor wie voor tweedehands opteert.
Je kan niet zeggen dat de microscoop die u in gedachten hebt peperduur is, maar voor die prijs vind je heel makkelijk een (weliswaar monoculair) tweedehands toestel in goede staat en met meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een Zeiss GF, Standard 14, Standard 16, een Reichert Neopan, Diapan, een Olympus CH, CH-2, een Leitz SM, een WILL Vm-series, een Zenit/LOMO Biolam enz.
Dan moet u natuurlijk wel goed uitkijken: revisie van een microscoop kan een erg kostelijke zaak worden (voor een degelijke revisie van een Zeiss Standard wordt doorgaans € 700 of daaromtrent aangerekend) en soms is ze onmogelijk bij gebrek aan wisselstukken.
Ook even aanstippen, al is het hier OT, dat een microscoop ontworpen is om optimaal te functioneren met objectglaasjes met een dikte van maximum 1,2 mm en dekglaasjes met een dikte tussen 0,155 en 0,170 mm. (Sterke) afwijkingen van die waarden geven een duidelijke verslechtering van de beeldkwaliteit (sferische abberatie), vooral bij een 40/0,65. Overigens heeft dat objectief een voorwerpafstand van enkele tienden van een mm, een uitstrijk oid tussen twee objectglaasjes, dat zal dus niet lukken. Er bestaan sterke objectieven met langere voorwerpafstand ("LWD objectives"), maar die zal men niet snel tegenkomen en ze zijn duuuur.