Google+


Euromex microscoop

Microscopie is het bekijken van een preparaat met behulp van een microscoop. in dit onderdeel kunnen we ervaringen met elkaar delen

Euromex microscoop

Berichtdoor Bert1983 » Zo 16 Apr 2017 21:43

Hallo
Is deze microscoop geschikt

Merk: Euromex
Type: MicroBlue binoculaire microscoop
Artikelnummer: MB.1052
Oculairen: Groothoek oculair WF10x/18
Tubus: Binoculair, 45° schuine tubus, 360° draaibaar.
Revolver: Kogelgelagerd voor 3 objectieven
Objectieven: Achromatische objectieven
4x N.A. 0.10
10x N.A. 0.25
S40x N.A. 0.65
Statief: Coaxiale grof- en fijnregelknoppen, 200 verdelingen, 15 µm per verdeling, 3 mm per rotatie, 20 mm bereik. Instelbare preparaatbeveiliging en stroefheidregeling
Tafel: 115 x 100 mm tafel met geïntegreerde 55 x 20 mm kruistafel
Condensor: In hoogte verstelbare Abbe condensor N.A. 1.25 met irisdiafragma en filterhouder
Verlichting: 1 W NeoLED verlichting voor maximale lichtopbrengst.
Drie ingebouwde oplaadbare NiMH AA type batterijen.
Interne voeding en oplaadsysteem zonder externe adapter.
Geleverd met een losse kabel met stekker

Bert1983
 
Berichten: 33
Geregistreerd: Zo 27 Nov 2016 10:36

Re: Euromex microscoop

Berichtdoor kossykoi » Ma 17 Apr 2017 9:15

Je zou hem kunnen gebruiken maar zou ook een ander model overwegen.

Deze microblue heeft 3 objectieven, de 4, 10, en 40.
De 40 zal je niet vaak gebruiken, zou dan een 20 erbij kopen. Je krijgt dan een vergroting van 40, 100, 200 en 400 keer. De objectieven kan je zo kopen dat is geen probleem.

De microblue is zover ik kan zien een instapmodel. Heeft geen regelbare led verlichting.
De bioblue is het wat luxere model, deze heeft regelbare led verlichting. De lichthoeveelheid kunnen regelen is wel fijn als je led verlichting hebt.

Een binoculair of monoculair is wat je persoonlijke voorkeurheeft. Sommige mensen kunnen niet wennen aan twee tubes.

Kijk eens op de FB pagina microscoop expert. Hier komen regelmatig mooie tweedehands voorbij.
Gebruikers-avatar

kossykoi
moderator
 
Berichten: 922
Geregistreerd: Zo 12 Jul 2009 23:31

Re: Euromex microscoop

Berichtdoor yvan » Ma 15 Mei 2017 13:46

Hallo, ik ben nieuw hier.
Ik beken: ik heb ab-so-luut geen verstand van koi's, maar ik weet wel een paar dingen over microscopen.
kossykoi heeft gelijk, als hij zegt dat de microscoop die u in gedachten hebt een instapmodel is.
Bovendien is het toestel niet uitbreidbaar naar sterkere vergrotingen: de (vaste) condensor heeft een maximale N.A. van 0,65. Dat is voldoende voor het uitlichten van de apertuur van het 40/0,65 objectief, maar daar houdt het dan ook zo ongeveer op. Eventueel zou een 63/0,85 nog kunnen, maar dat objectief is om allerlei redenen geen aanrader. Of dat voldoende is voor uw toepassing kan ik dus niet beoordelen. Maken koi-mensen bacteriologische uitstrijken?

Een "vaste" condensor heeft daarenboven het nadeel dat hij ... vast is. Ingesteld op een vooronderstelde set gemiddelde waarden, die daarom niet hoeven te resulteren in de best haalbare beeldkwaliteit. Een vaak voorkomend euvel bij dit soort toestelletjes: wel vaker zou er veel meer uit te halen zijn, als...

Ik raad, zo in het algemeen, altijd aan om een microscoopmodel te kiezen dat beschikt over een centreerbare, focuseerbare en uitwisselbare condensor, met een N.A. grootte-orde 0,9 - 1,25. Dat hoeven daarom geen peperdure toestellen te zijn! Al helemaal niet voor wie voor tweedehands opteert.

Je kan niet zeggen dat de microscoop die u in gedachten hebt peperduur is, maar voor die prijs vind je heel makkelijk een (weliswaar monoculair) tweedehands toestel in goede staat en met meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een Zeiss GF, Standard 14, Standard 16, een Reichert Neopan, Diapan, een Olympus CH, CH-2, een Leitz SM, een WILL Vm-series, een Zenit/LOMO Biolam enz.

Dan moet u natuurlijk wel goed uitkijken: revisie van een microscoop kan een erg kostelijke zaak worden (voor een degelijke revisie van een Zeiss Standard wordt doorgaans € 700 of daaromtrent aangerekend) en soms is ze onmogelijk bij gebrek aan wisselstukken.

Ook even aanstippen, al is het hier OT, dat een microscoop ontworpen is om optimaal te functioneren met objectglaasjes met een dikte van maximum 1,2 mm en dekglaasjes met een dikte tussen 0,155 en 0,170 mm. (Sterke) afwijkingen van die waarden geven een duidelijke verslechtering van de beeldkwaliteit (sferische abberatie), vooral bij een 40/0,65. Overigens heeft dat objectief een voorwerpafstand van enkele tienden van een mm, een uitstrijk oid tussen twee objectglaasjes, dat zal dus niet lukken. Er bestaan sterke objectieven met langere voorwerpafstand ("LWD objectives"), maar die zal men niet snel tegenkomen en ze zijn duuuur.

yvan
 
Berichten: 1
Geregistreerd: Ma 15 Mei 2017 12:57

Re: Euromex microscoop

Berichtdoor spirnay » Za 17 Feb 2018 1:31

Hallo Bert een beetje een late reactie maar ik heb merkingen over de reacties die je kreeg bij bovenstaande vraag.

Ik ben zelf ook op zoek naar een ietwat fatsoenlijke microscoop voor minder dan €400.
Ik heb op dit moment een Bresser duolux, dit is pas een echt instapmodel.

De reacties die je kreeg zijn natuurlijk waardevol maar niet altijd even waardevol.
Je ziet vaak dat mensen reageren op producten zonder echt de specificaties te lezen bij het gevraagde product. je krijgt dan een reactie op het meest standaard model uit de serie.

De MB.1052 is een binoculair instapmodel.

Foute reacties die je krijgt zijn:
* Heeft wel regelbare LED
* Het 20x objectief kost €35 (ff in duitsland zoeken) Dit is een origineel Euromex objectief geen (nog goedkopere) chinese namaak.
* De Bioblue is natuurlijk beter gebouwd maar heeft ook een prijs die €200 hoger ligt. Je krijgt dan wel een 60x of 100x objectief erbij.
welke je in de koihobby nooit zal gebruiken.
* Een tweedehands microscoop kopen is een groot risico. Als je deze particulier koopt weet je nooit of deze ook echt goed in orde is. Garantie mocht het niet correct werken heb je niet. Tweede hands bij een professional betaal je. Ook zij weten wat een microscoop waard is.

--------------------------------------------------------------------------

* De MB.1052 heeft geen vaste condensor van 0.65 (dit is alleen bij de MB.1001) maar een 1.25 in hoogte verstelbare ABBE condensor.
* Verder word er wel correct advies over de condensor gegeven maar dat bezit de MB.1052
* De waarschuwing bij revisie moet je ook niet te licht over denken, hier worden bedragen genoemd die 2x zo veel kosten als een nieuwe MB.1052. Als je tweede hands koopt is de kans aanwezig dat deze gereviseerd moet worden. Denk je dat je een hele goede microscoop hebt voor €300 of €400 mag je nog even €700 extra neertellen om hem goed werkend te krijgen.
Over het algemeen geld hoe hoger de nieuwprijs van de microscoop hoe duurder het onderhoud.

Uiteindelijk gaat het erom wat je met de microscoop gaat doen en hoe vaak ga je deze gebruiken.
Aangezien je hier op een koiforum de vraag stelt ga ik ervan uit dat het om parasitaire afstrijkjes gaat.
Dit doe je normaal max 3 keer per jaar in de vijver. heb je een quarantaine / opgroei bak zal je dit 1x per maand doen.
we hebben het dan over 10 tot 15 keer per jaar dat je 5 vissen controleert op parasieten. zullen we dan ook nog zeggen dat je de slijmhuid over 2 objectglaasjes verdeeld. hebben we over het gigantische aantal van 150 objectglaasjes met slijmhuid. stel dat je hier per objectglaasje 5 minuten aan besteed (dit is best lang als de vissen zich niet raar gedragen). We praten we over maar liefst 750 minuten (12,5 uur) op jaarbasis dat de microscoop maximaal voor de koihobby gebruikt gaat worden.

Noem mij maar gek maar dan vind ik een microscoop van €350 meer dan duur zat. De kwaliteit van deze microscoop zal natuurlijk ietwat minder zijn dan de BioBlue maar dat is me de €200 meer niet waard. Het optisch gedeelte van de MB zal misschien iets minder zijn dan die van de BB maar beide gebruiken de DIN 170 objectieven welke een minimale kwaliteit waarborgen. Ook hier geld weer is me die 2% a 3% betere objectieven dit geld waard. Ik zeg nee. We willen graag weten welke parasiet we hebben en hoeven niet ieder detail van dit beestje super kraakhelder te kunnen zien (wat we wel al kunnen met deze DIN 170 objectieven).

IK wil deze MB.1052 zelf binnen niet al te lange tijd gaan aanschaffen en wil graag weten voor welke microscoop jij uiteindelijk hebt gekozen en of je hier tevreden over bent.

Groeten,
Stefan

spirnay
 
Berichten: 60
Geregistreerd: Zo 30 Aug 2009 23:56


Terug naar microscopie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast