Google+


De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Show hier je vijver en/of tuin

Re: De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Berichtdoor MarcRolfes » Za 21 Dec 2019 20:41

De verbinding van pomp naar beadfilter en van beadfilter naar de UV-lamp kan ik in theorie wel met gelijmde buis maken maar als ik dan een keer groot onderhoud of reparaties moet uitvoeren, zitten de buizen wellicht in de weg. Ik maak deze verbindingen met slangen om flexibeler te zijn. In eerste instantie heb ik dit gedaan met zwarte vijverslang die als “dé vijverslang” verkocht wordt. Deze heeft echter een buiten liggende gespiraliseerde versteviging en het lijkt onmogelijk om een waterdichte verbinding op de slangtules te krijgen. Ik besluit al gauw naar de lokale installateur van brombemaling te gaan en hier een paar fatsoenlijke slangen te kopen. Ze zijn niet eens zoveel duurder maar wel veel beter. Na installatie van deze slangen heb ik in één keer waterdichte verbindingen. De slangen zijn ook lekker stevig en je kunt er alleen een grote radius met maken. Dat is dan weer goed om het drukverlies zo laag mogelijk te houden.

Ik schreef al eerder dat ik geen mogelijkheid heb om een rioolaansluiting naar de filterruimte te brengen. Hierdoor wordt het spoelen van de filters en water lozen van de vijver wat ingewikkelder. Ik ga binnenkort naast de vijver een zinkput met een inhoud van 1 m3 maken. Ik laat dan het looswater via een fijnfilter van metaal, de put in lopen. Het filter vangt het grofvuil op en voorkomt verstopping van de zinkput op de lange termijn.

Het beatfilter heeft twee aansluitingen waardoor water geloosd wordt. De aansluiting op de bodem van het filter dient om bezinksel te kunnen lozen. Deze aansluiting heb ik met een slang naar de zijwand van de filterruimte gehaald. Hierin heb ik een kogelkraan gemonteerd zodat er eenvoudig water geloosd worden kan. Dit doe ik niet alleen met het onderhoud van het beatfilter maar ook tap ik hier water voor de tuinplanen af. Op deze manier wordt het water dat ik moet verversen ook nog nuttig gebruikt.

De tweede aansluiting van het beatfilter zit op de 6-wegklep. Deze heb ik ook via de zijkant van de filterruimte naar buiten gebracht en hier kan ik makkelijk een slang op aansluiten die naar de zinkput gaat.

33.jpg
34.jpg

MarcRolfes
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Di 09 Jul 2019 7:32

Re: De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Berichtdoor MarcRolfes » Za 21 Dec 2019 20:43

Inmiddels is ook de EPDM folie geplakt. Alhoewel ik gepland had dit klusje zelf te doen, heb ik dit toch door een vakman laten doen. Tijdens mijn zoektocht op het internet naar informatie over EPDM folie en hoe je deze het beste installeert, kwam ik in aanraking met een vakman die klus kon klaren voor ongeveer hetzelfde geld als dat ik de folie kon inkopen. Tja, dan ga ik natuurlijk niet zelf lopen uitproberen ondanks dat ik denk dat ik dit zelf ook goed had kunnen doen.

35.jpg
36.jpg

MarcRolfes
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Di 09 Jul 2019 7:32

Re: De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Berichtdoor MarcRolfes » Za 21 Dec 2019 20:46

We schrijven 15 juni als de vijver gevuld wordt. De waterkraan staat een uurtje of acht aan aleer de vijver vol is. Voor de zomervakantie was ik sowieso niet van plan om met vissen te beginnen en daar het biologisch filter toch moet opstarten, komt dit prima uit. Ik voeg geen bacteriën of iets dergelijks toe maar laat het filter opstarten met de bacteriën die in het water zitten.

De UV lamp zet ik pas 3 weken later aan. Hier heb ik een schakelklok tussen gezet dat deze alleen maar 6 uurtjes per dag aan staat. In de toekomst ga ik daar nog mee experimenteren. Wellicht kan ik wel terug naar een uurtje of zelfs helemaal uit. Dat laatste zal waarschijnlijk niet het geval zijn want mijn vijver staat grotendeels van de dag in de zon.

Als we terug zijn van vakantie meet ik eerst alle waarden van het water. Deze blijken allemaal goed dus ik kan aan de eerste vissen gaan denken. Het is inmiddels eind augustus. Zoals met iedere beginner (denk ik) is het al fijn dat er überhaupt koi’s zwemmen, ongeacht of ze van hoge kwaliteit zijn. Ik dacht in ieder geval bescheiden te beginnen met vissen die op marktplaats aangeboden worden. Mijn eerste twee vissen worden in de vijver gezet nadat het filter tien weken heeft kunnen rijpen.

Twee weken later komt daar een derde koi bij uit een andere vijver. En wederom twee weken later zal ik een vierde koi toevoegen om vervolgens de vijver dan eerst maar eens met rust laten en in het voorjaar het koi-bestand verder uit te breiden. Althans, dat is het plan. De eigenaar waar ik de laatste koi koop heeft een grote vijver met prachtige koi’s erin. Hij verteld mij dat er waarschijnlijk nog twee koi’s uitgaan dus ik laat hem weten daar wel interesse in te hebben maar pas in het voorjaar. De volgende dag heeft hij ze echter al uit de vijver om de grootte te bepalen. Hij laat me zijn prijs weten en een paar uur later zwemmen ze bij mij in de vijver!

Ok, dat ging dus veel sneller als ik wilde en ik heb toch wel wat twijfels of ik er goed aan gedaan heb om zo snel zo veel vis (het zijn er 6 maar er zitten vier 55plus cm koi’s bij) uit verschillende vijvers, in te doen. Ik heb me natuurlijk goed ingelezen via allerlei forums en literatuur en weet donders goed dat met beleid het visbestand uitbreiden verstandig is. Ook begrijp ik goed dat er een risico kleeft aan vissen uit verschillende vijvers halen. Parasieten en bacteriën heb je binnen een oogwenk. De purist zal nu roepen, zorg dan ook voor een quarantainebak maar die heb ik niet. Ik heb er ook geen plaats voor dus ik zal in de toekomst gewoon met boeren logisch verstand mijn koibestand moeten uitbreiden. Voor mijn huidige aankopen is dat te laat en ik kan alleen maar hopen dat het bij mij goed gaat. Toch zie ik niet veel later de eerste tekenen van schuren en flitsen. Na een paar dagen wordt het niet beter dus ik neem een koi mee naar een koi-specialist en een uitstrijkje leert dat ze witte stip hebben. Gebeurd ons allemaal een keer zegt de hij maar ik vind dit wel heel erg snel. Inmiddels heb ik de parasieten succesvol met medicijnen behandeld en zwemmen de koi’s weer allemaal gezond rond.

Ervan overtuigd dat ik een beginnersfout gemaakt heb door echt te veel, te snel, uit teveel verschillende vijvers te beginnen, baal enorm dat ik mezelf niet beter in de hand had. Een wijze les voor de toekomst en dat ga ik echt beter doen.

Op moment van schrijven is de buitenkant en zijn de randen nog niet afgewerkt. Zoals ik ook bij de vorige vijver gedaan had, wordt de buitenkant met gestapelde klinkers afgewerkt die 90 graden gedraaid zijn. De rand en het deksel van de filterruimte worden afgewerkt met een hard hout. Hier heb ik geen haast mee en zal waarschijnlijk ook in het voorjaar gebeuren.

Voor diegene die het interessant vinden, volgende hardware heb ik in mijn vijver verwerkt,

• Betonnen straatklinkers voor de fundatie van de panelen en vloer in de filterruimte
• Sandwichpanelen, 80 mm dik
• Sendzimir verzinkte u-profielen, 1 mm dik met afmeting 60x80x60 op de onder- en bovenzijde van de panelen
• Sendzimir verzinkte hoekprofielen, 1 mm dik met afmeting 100x100 bij alle hoeken aan de binnenzijde van de panelen
• Een stuk of 1000 popnagels
• Bodemdrain (zonder beluchting) met 110 mm aansluiting
• Diverse pvc buis van 110 en 50 mm.
• 3 stuks kogelkraan 50 mm
• 1 stuks schuifafsluiter 110 mm
• Diverse hoogwaardige slang 50 mm met rvs slangklemmen
• Paar meter C-profiel 60x40 ter versteviging van de tussenwand in de filterruimte
• 2 stuks wanddoorvoer 60 mm
• 1 stuks wanddoorvoer 50 mm
• Een paar vierkante meter onderdoek voor de epdm folie
• Nog meer vierkante meter epdm folie van 1,1 mm dik
• Gebruikt UltraSieve III voorfilter
• Gebruikt Beatfilter EB-50 biologich filter
• Nieuw Aqua Forte Midi Power UV-C 40 watt lamp
• Nieuwe Aqua Forte DM-10000 Vario pomp

Hieronder nog wat foto’s van de vijver zoals die er nu bij ligt. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal.

Groet, Marc

37.jpg
38.jpg
40.jpg

MarcRolfes
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Di 09 Jul 2019 7:32

Re: De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Berichtdoor mullie » Za 21 Dec 2019 21:04

Ziet er netjes uit alleen had ik de filterput minder diep gemaakt
Doe wat je zeg dan lieg je niet
Gebruikers-avatar

mullie
 
Berichten: 670
Geregistreerd: Za 20 Jun 2015 19:09
Woonplaats: tiel

Re: De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Berichtdoor St@n » Wo 18 Mrt 2020 11:28

Mooie strakke bak. Hoe ligt ie er nu bij?

St@n
 
Berichten: 1022
Geregistreerd: Wo 02 Aug 2006 10:47
Woonplaats: Oss

Re: De bouw en start van mijn eerste koi-vijver

Berichtdoor MarcRolfes » Vr 03 Apr 2020 22:39

De vijver ligt er nog precies hetzelfde bij. Ik ben op dit moment de tuin aan het opknappen en de afwerking van de vijver wordt ook gedaan. Met een paar weken hoop ik wat nieuwe foto's te kunnen posten.

MarcRolfes
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Di 09 Jul 2019 7:32

Vorige

Terug naar Mijn vijver & tuin

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten