Google+


Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Heb jij een gouden tip en wil je ze graag met anderen delen?

Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor marcus » Zo 31 Jan 2010 14:49

Van kweekvijver tot Tategoi...


De kweekvijver:

In de maand mei worden eerst de nieuwe kweekvijvers (Mudponds) met een graafmachine klaargemaakt/uitgegraven tot op 1m diepte en tss de 60 en 400 m2 kunnen bedragen...deze worden voorzien van een extra laag klei die mooi glad gemaakt wordt zodat het jonge broed zich niet kan verwonden alsook de Oyagoi tijdens de paai (liefdesspel tss de ouderdieren + het kuitschieten met direkte mannelijke bevruchting) Tegenwoordig word het in apparte bakken gedaan Op de bodem wordt een groot vierkant net gelegd tot op de bodem zodat de ouderdieren zich tijdens de paai (waar het soms heel heftig kan aan toegaan) zich ook niet kunnen verwonden aan de vijverwanden. Aan de onderkant van het net wordt kunstmatig paaigras vastgemaakt (Kin-ran) om het paaien te bevorderen... In de maand juni worden de volwassen Koi vrouwen (5j) en volwassen mannen (vanaf 4j) zorgvuldig uitgekozen volgens de te verwachten koisoort voor het broed en bij elkaar gezet in een verhouding van 3 mannen bij 1 vrouw om een geslaagde paai te verzekeren... de watertemperatuur moet bij voorkeur min. 17°C. bedragen!
Ook afstrijken gebeurd steeds vaker. De eieren van de vrouw en het sperma van de man worden door een menselijke hand al duwend naar de staart toe op de flanken van de ouder-koi naar buiten gewerkt en in aparte kommen opgevangen... Direct daarna wordt het sperma van de man over de verschillende eieren kommen verdeeld en met een spatel/lepel onder elkaar gemengd en in diverse kweekbowls over het kunstmatige paaigras verdeeld om daar te kunnen uitkomen... Er komt dus hoegenaamd geen bodycontact bij de koi meer aan te pas, tenzij het voorspel dat ze ff samen doorbrengen.
Bij een andere methode hoort 'chipping'. Bij de ouders wordt een chip ingeplant vlak onder de schubben. Binnen een bepaald kweekprogramma, als het de bedoeling is een bepaalde soort te kweken, kunnen de vissen dan gemakkelijk geïdentificeerd worden wanneer moet worden vast gesteld of ze de 'juiste' nakomenlingen krijgen. De informatie wordt gebruikt bij de volgende paaibeurten om uiteindelijk een perfecte nakomeling te krijgen.

Over het algemeen paaien de koi binnen de 2 dagen, en staat onder direkt toezicht van 1 lid van het kweekteam om te verhinderen dat de mannen de vrouwen te erg toetakelen aan de schubben enz... Het paaien zelf gebeurd meestal van zeer vroeg in de ochtend en kan 5 a 9u duren. Een rijp vrouwtje kan gedurende de hele cyclus tot 400.000 eitjes leggen
Na het paaien worden de ouderdieren direkt uit de Vijverbak gehaald om te voorkomen dat ze hun eigen kroost opeten, -Koi zijn op dat gebied kanibalen- en worden op grote mudponds voor volwassen Koi gezet om op adem te komen. Deze grote mudponds zijn 3m diep en kunnen een oppervlakte van enkele hektaren. De vijverbak met het pas gelegde broed, wordt nu behandeld tegen schimmels (Saprolegnia) op de eitjes met een verdunde oplossing van Malachietgroen.


Na het paaien moet het amoniak- en nitrietgehalte zorgvuldig opgevolgd worden. Indien nodig zullen de kwekers ervoor zorgen dat een straaltje bronwater voortdurend in de vijver stroomt, zodat die een constante aanvoer van vers water krijgt. De beluchting blijft voortdurend aanstaan om zuurstof in het water te vermengen. Afhankelijk van de watertemperatuur komen de eitjes na 3 tot 5 dagen uit.

De jonge visjes:

Wanneer de visjes pas zijn uitgekomen lijken ze op lange sliertjes met ogen en een dooierzak.
In het begin leven ze van de inhoud van hun dooierzak. Hun zwemblaas wordt stillaan met lucht gevuld en ongeveer een dag later zwemmen ze vrij in het water rond. De visjes zijn nu 7mm lang en hebben een bleekgele kleur.
Weldra schieten ze heen en weer; op zoek naar voedsel. In dit stadium kunnen ze voorzichtig naar de moddervijvers worden gebracht waar ze de hele zomer kunnen doorgroeien...


Tategoi:

Deze term staat letterlijk voor een koi met de meeste mogelijkheden om nog te verbeteren...

Tategoi moeten aan een vast criterium voldoen eer zij die naam verdienen!
Criteria:
Goede lichaamsvorm en mooie huid.
Vlekken mooi verdeeld over het hele lichaam.(vooral bij Showa).
Mooi gevormde kop.
Vinnen in verhouding tot het lichaam.
Bilaterale symetrie.
Rechte ruggegraad.
Levendig gedrag.

Nu eer ze dit stadium bereiken zijn ze sinds de geboorte reeds 3 x eerder gekeurd door japanse kweker-experten, en gaat er ongeveer een ½ jaar over...


1ste keer: De eerste oogst uit de kweekvijver gebeurd na ± 1 maand, en daar valt ten minste 80% vanaf die direkt worden vernietigd! De rest- Koi die al tekenen vertonen van een mooie kleur en een goede tekening- worden teruggeplaatst. Ze zijn nu ongeveer 1.25cm lang.

2de keer: Eind juli, wanneer de visjes 2.5cm lang zijn, wordt er weer geselecteerd. Deze keer wordt er ongeveer 50% teruggeplaatst en wordt hun dieet aangevuld met voedsel in poedervorm dat in mandjes in de vijver wordt gehangen.

3de keer: Eind augustus vindt de 3de selectie plaats en worden ongeveer 60% goedgekeurd, de rest wordt vernietigd! De babykoi die nu ongeveer 5cm lang zijn, krijgen hoofdzakelijk korrelvoer.

4de en laatste keer: Eind oktober; wanneer de visjes 10cm lang zijn, worden de moddervijvers helemaal leeggemaakt. Nu worden alleen de beste Tosaikoi (minder als 1 jaar) geselecteerd voor de overwintering binnenshuis, soms zelfs in verwarmde vijvers. Zowat 30% van de rest wordt vernietigd. De overige vissen worden verkocht en doorgaans opgekweekt in Taiwan of Thailand, en over de hele wereld verkocht als goedkope japanse koi.
U begrijpt nu waarom de in japan gekweekte koi van ongeëvenaarde kwaliteit zijn. Elke vis heeft 4 selecties overleefd, louter dankzij zijn kwaliteiten! Aldus de met eer verdiende titel Tategoi!

Aangeraden boeken: Compleet handboek KOI.
De grote encyclopedie van de fascinerende KOI.


Groetjes, Marc. :wink:
Laatst gewijzigd door marcus op Zo 31 Jan 2010 15:57, in totaal 2 keer gewijzigd.
Groetjes, Marc.
Gebruikers-avatar

marcus
 
Berichten: 4236
Geregistreerd: Vr 27 Jun 2008 12:54
Woonplaats: Heist op den Berg

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor Ronald » Zo 31 Jan 2010 15:09

Wederom weer een hele duidelijk uitleg. zoals we van jou gewend zijn :applaus:
Gebruikers-avatar

Ronald
moderator / ass. beheerder
 
Berichten: 6462
Geregistreerd: Vr 28 Mrt 2008 18:28

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor marcus » Zo 31 Jan 2010 15:53

Ronald schreef:Wederom weer een hele duidelijk uitleg. zoals we van jou gewend zijn :applaus::D :wink:
Groetjes, Marc.
Gebruikers-avatar

marcus
 
Berichten: 4236
Geregistreerd: Vr 27 Jun 2008 12:54
Woonplaats: Heist op den Berg

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor HookedonKoi » Zo 31 Jan 2010 18:31

He Marcus! :goed:
idd goed stuk met duidelijke uitleg :applaus:
Gebruikers-avatar

HookedonKoi
 
Berichten: 2041
Geregistreerd: Zo 09 Mrt 2008 15:32
Woonplaats: boxmeer

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor arnooke » Wo 03 Feb 2010 13:09

ik heb het 2e boek :D
ik hou van mijn koi,hopelijk zij ook van mij!
Gebruikers-avatar

arnooke
 
Berichten: 114
Geregistreerd: Zo 13 Sep 2009 17:18

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor Harold Wijts » Zo 27 Jun 2010 18:12

Misschien niet helemaal duidelijk, maar een Tategoi hoeft niet per se een half jaar oud te zijn, een Tategoi kan ook ouder zijn , ook een vis van 4 jaar kan een Tategoi zijn. Tategoi betekent een vis met toekomstig potentieel. Is niet afhankelijk van leeftijd.

Harold Wijts
 
Berichten: 16
Geregistreerd: Zo 20 Jun 2010 21:33

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor marcus » Ma 28 Jun 2010 0:51

Harold Wijts schreef:Misschien niet helemaal duidelijk, maar een Tategoi hoeft niet per se een half jaar oud te zijn, een Tategoi kan ook ouder zijn , ook een vis van 4 jaar kan een Tategoi zijn. Tategoi betekent een vis met toekomstig potentieel. Is niet afhankelijk van leeftijd.


Is ook juist, maar als deze pas op latere leeftijd te koop worden aangeboden door een dealer, betreft het een tategoi die op jongere leeftijd tot tategoi werd geculd volgens de eerder aangegeven criteria èn eerst nog enkele jaren op een mudpond werd gehouden om verder te ontwikkelen... meestal is dan de vraagprijs ook navenant :fluit

Groetjes, Marc.
Groetjes, Marc.
Gebruikers-avatar

marcus
 
Berichten: 4236
Geregistreerd: Vr 27 Jun 2008 12:54
Woonplaats: Heist op den Berg

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor harry b » Di 29 Jun 2010 14:20

Zoals deze, een 7 jarige HQ Tategoi Showa, je moet er wel de prijs van een dikke Mercedes voor neertellen, (zit nog in Japan)
Afbeelding

harry b
 
Berichten: 653
Geregistreerd: Zo 06 Sep 2009 12:24
Woonplaats: Uden NB

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor snieky » Do 28 Jul 2011 5:54

Zoveel Geld ?? Poeh.....

Terwijl z'n rechtervin kleiner lijkt dan de ander, en z'n kop ook niet echt mooi symetrisch... of zie ik dat nu verkeerd?
Liever Oud en Japans, Dan Nieuw en Frans.
Gebruikers-avatar

snieky
 
Berichten: 229
Geregistreerd: Vr 01 Jul 2011 13:29
Woonplaats: Toldijk

Re: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Tategoi?

Berichtdoor Nedian » Do 28 Jul 2011 12:32

Ik denk dat dat gezichts bedrog is door de hoek die je neemt met foto grafere ?
gr wesley
Gebruikers-avatar

Nedian
 
Berichten: 1203
Geregistreerd: Zo 17 Jul 2011 20:36
Woonplaats: waalwijk

Volgende

Terug naar De Gouden Tip

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron