Pagina 1 van 1

Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Vr 05 Jul 2019 22:07
door gustdb
Beste leden van het forum,

Sinds kort heb ik een koi vijver, die bestaat uit een bovenvijver (klein) en een ondervijver (groot). In de bovenvijver komt het gefilterde water uit, deze is zo’n 40-55cm diep en gevuld met grind zodat de vijver ong. 30cm diep is.

Ik heb 2 weken geleden 5 zuurstofplanten erin gezet die nu zo goed als dood zijn, mijn waterwaardes waren niet helemaal op orde. Ik heb mijn waterwaardes aangevuld zodat
NO3 = 0
NO2 = 0
GH = 8
KH = 14
pH = 7,8

Ik heb waterpest die met wortels in het grind staan zonder mandje of aarde en ze hebben zo’n 6-8 uur zon per dag. 2 dagen geleden heb ik nieuwe waterpest gehaald, omdat ik dacht dat de waardes zo goed waren en omdat er veel algen begonnen te groeien. Nu begint deze waterpest ook dood te gaan.

Vissen & lelies vertonen geen rare dingen, iemand enig idee wat ik moet doen om de waterpest mooi groen en gezond te laten worden i.p.v. dunne bruine kleur?

Ik hoor het graag,
Gust de Backer

Re: Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Za 06 Jul 2019 14:18
door marco67
hallo Gust,
worden ze niet gewoon te warm? Moet wel zeggen dat het bij mij ook een aantal jaar heeft geduurd voordat het aansloeg.
het was in het begin ook altijd een zielige vertoning tot een paar jaar geleden en nou woekerd het echt en haal er een paar kruiwagens per jaar uit. :-)

groeten
marco

Re: Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Zo 10 Nov 2019 14:23
door anja pastoors
Beetje laat, mss is het inmiddels al beter maar ik denk dat je kh te laag is. Naast een goede GH en KH waarde is voeding voor zuurstofplanten erg belangrijk om te kunnen groeien. Zuurstofplanten hebben CO2 (Kooldioxide) nodig dat uit het vijverwater gehaald wordt.

Een tekort aan CO2 kun je
meten door de KH waarde te bepalen. Het liefste is die minstens 7.

Re: Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Zo 10 Nov 2019 14:26
door anja pastoors
Niet goed gelezen, sorry, ik zie dat die 14 is. Dan kan het dat niet wezen.

Re: Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Di 12 Nov 2019 15:35
door marco67
@ Anja,

ik heb hier een KH van 3 en de planten groeien hier weelderig. met de KH kun je niet zomaar een CO2 afgeleide maken de PH telt hier veel zwaarder mee. en ja ik kan met de KH indirect de CO2 een klein beetje beinvloeden maar dat is omdat je de PH beinvloed.

groeten
marco

Re: Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Zo 19 Jan 2020 20:53
door anja pastoors
Hoi Marco. Groeien ook je zuurstof planten goed?Bij ons deden moerasplanten het prima maar alles wat onder water groeide niet. GH en KH waren aan de lage kant. Door mearl toe te voegen is dat heel wat beter gegaan. Nadeel van de mearl is wel dat er veel draadalg ontstond en dat telkens weer verwijderen was nog wel een klus. Maar de zuurstofplanten knapte er zienderogen van op.

Re: Zuurstofplanten niet gezond

BerichtGeplaatst: Ma 20 Jan 2020 17:11
door marco67
hoi Anja,
Ja de zuurstof planten doen het hier ook heeeel goed. in het seizoen trek ik het er met kruiwagens tegelijk eruit. maar het heeft wel even geduurd voordat ze echt aansloegen. en hoe minder ik aan het planten filter doe hoe beter alles groeit en bloeit. in het begin van het seizoen heb ik ook altijd bakken met alg in de planten vijver maar daar doe ik niks aan de grap is dat alg zijn eigen vijand is zodra het de boven laag afdekt wordt het water eronder schoon :-) dan komen vanzelf daarna de waterlelies op en dekken de het oppervlakte af dus geen zon meer voor het alg en als dat is gebeurd dan beginnen de zuurstof planten als gekken te groeien. in het begin hield ik de planten vijver netjes schoon en dan had ik altijd veel meer alg en deden de waterlelies het veel slechter.

groeten
marco