Pagina 1 van 6

Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Wo 19 Sep 2012 18:01
door Roy_vierwind
Ik wil graag de bouw van mijn Koivijver met jullie delen, tevens wil ik me graag even aan jullie voorstellen. Ik ben Roy, 23 jaar oud. In maart heb ik samen met mijn vriendin een huis gekocht en na enige tijd te hebben verbouwd, is nu ook de tuin aan de beurt, en jullie raden het nooit, met koivijver.

Ik heb me enige tijd in het houden van een koivijver verdiept en de aanleg ervan. Het heeft wat voeten in aarde! letterlijke n figuurlijk! Ik heb veel informatie hier van het forum en geGoogleD. Echter heeft niet elke vraag en kant-en-klare oplossing in mijn geval. Maar dat volgt later.
Ik ben begonnen met het bouwen van de vijver nadat de graafwerkzaamheden klaar waren, en de grond is hard hier! :-? . De vijver wordt 315 x 190 x 180 cm diep =Ongeveer 11 Kuub, en wordt opgemetseld (steens-muur) vanaf de bodem nadat we een betonvloer hadden gestort, nu 1,5 week geleden. Afgelopen weekend zijn we gestart met het opmetselen van de Vijver.
Daarnaast komt er een plantenfilter over de hele breedte van de vijver welke 15 cm boven de vijver uitkomt, en een "Filterbak" waar de vortex en het meerkamerfilter in komt, dit in Gravity opstelling.

Schematische tekening hoe de vijver worden moet:
Afbeelding
Vijver komt ongeveer 40cm boven de grond
Afbeelding
Filteropstelling gravity, Bodemdrain met buis van 110 (Helaas geen beluchtte bodemdrain, las toevallig net ergens dat dit beter is! suggesties?) Oppervlakte skimmer met aparte pomp die het plantenfilter voorziet.. pomp van 3000/4000 ltr? Inhoud plantenfilter wordt 1 kuub. 300 x 65 en 50 diep. of zouden jullie dit anders doen?
Hier wat foto's van de werkzaamheden:
beton storten
Afbeelding

Afbeelding

Afgelopen weekend zijn we gestart met het opmetselen van de Vijver.
Afbeelding
Komend weekend word er weer verder gewerkt!

Ik ben er nog niet over uit wat doe om de Bak ook daadwerkelijk waterdicht te krijgen, Ik dacht eerst aan Impermax. Echter lees ik ook minder positieve verhalen!?
Daarnaast nog niet welke pomp/capaciteit, 6000 ltr? (Gravity gevoed, en in principe direct terug de vijver in, dus weinig weerstand.. en mijn idee was het water zo'n 30/40 cm onder het wateroppervlak terug de vijver in de pompen?) zodat je 's winters kunt blijven filteren?
En de UV-lamp: 18 watt of 36? aangezien hij meeste tijd van de dag in de zon ligt?

Hoor graag van jullie, suggesties zijn altijd welkom!

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Wo 19 Sep 2012 18:52
door KristofW
Ik had ook gekeken naar Impermax, maar dat is me afgeraden door verschillende partijen. Ook heb ik hier op het forum al slechte verhalen gelezen. Ik zou persoonlijk voor folie gaan vermits het een rechte bak is. Als er wat specialere vorm aan te pas kwam, zou ik polyesteren. Wat ook wel duurder is.

Kan je geen dompel amalgaam plaatsen? Eén van 40 watt is ongeveer het equivalent van 110 watt klassieke uv. Hij heeft ook geen verhoogde weerstand zoals de klassieke uv. Deze kan je bijvoorbeeld in uw vortex plaatsen. Anders zou ik voor een 55watt gaan ipv 18 of 36. Vermits hij veel in de zon ligt, ga je beter naar 5 watt per kuub gaan denk ik. Is het te veel, dan kan je de uv met een timer wat minder laten branden. Je lamp gaat zo langer mee en je geeft evenveel in minder tijd...

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Wo 19 Sep 2012 20:48
door FFF
Impermax niet doen, zie weinig positieve verhalen.

Folie lassen is een goede optie, of liever nog polyesteren. Met een beetje zoeken en het zelf maken zul je rond de 20 euro per meter kwijt zijn en dat is net zo duur als impermax. Polyester is super sterk en daar heb je zo goed als nooit problemen mee.

UV reken ik minimaal 3 watt maar zeker als deze in de zon ligt circa 5 watt per kuub. In jouw geval is 36watt dus echt met minimum maar het liefst groter. Wat ik je aan wil raden (net als KristofW hierboven) is om een dompel amalgaam te nemen van 40 watt. Die is een stuk krachtiger. Ik heb hem zelf op mijn 12 kuub vijver en zet hem maar 8 uur per dag aan. Als het nodig is (vaak in het begin van het seizoen) kun je hem wat langer aanzetten en je hebt dan sowieso capaciteit genoeg.

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Do 20 Sep 2012 0:17
door Roy_vierwind
Bedankt voor jullie reactie. Gezien de kosten en de verhalen gaat mijn voorkeur waarschijnlijk toch naar de folie. Ik ben vanavond nog even bij onze lokale koi specialist geweest, en die raadde me aan gewoon voor de pvc vijverfolie te gaan!
De werkzaamheden vorderen gestaag, ik houd jullie op de hoogte!

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Do 20 Sep 2012 1:26
door Daniel
ik zou eerder opteren voor rubberfolie, zoals 4-everflex ofzoiets....is toch wat sterker en duurzamer als pvc folie.....tevens is dit ook mooi strak te lassen...

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Do 20 Sep 2012 8:48
door KristofW
Wat Daniel zei: voor rubber gaan. 30 jaar garantie daarop.

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Vr 21 Sep 2012 9:07
door marcelcelke
@daniel.....( foreverflex is de betere pvc-folie)

Gr.

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Vr 21 Sep 2012 9:11
door *angelo*
marcelcelke schreef:@daniel.....( foreverflex is de betere pvc-folie)

Gr.

kan gerust je caps lock aan zetten :lol: :lol: :lol:

angelo

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Vr 21 Sep 2012 12:08
door Daniel
ok. dit wist ik ook niet...heb zelf hier wel rubberfolie maar weet de naam niet meer...of epdm....ik weet het niet meer :? :goed:

Re: Bouw van 11 Kuubs KoiVijver. (start hobby)

BerichtGeplaatst: Do 27 Sep 2012 13:43
door Roy_vierwind
Even een update.. het metselwerk is nu ongeveer 1 meter hoog, te zien op de 2e foto. Inmiddels heb ik een betonvloertje gestort ter plaatse van de filterkelder, waar de vortex en meerkamerfilter komen te staan. Het begint in zijn geheel nu een beetje vorm te krijgen. Door de regen staat er inmiddels een cm water in de vijver :boos:.
Afbeelding

Afbeelding

Afgelopen week ben ik bij ons in het dorp bij Sigekoi geweest, veel tips gekregen waar ik wellicht wat aan heb. Op advies van hem ben ik bij een aantal koivijvers gaan kijken, waar je overigens wel veel van opsteekt, tevens kreeg ik van hen goede en bruikbare tips. Hij had nog een ruit liggen voor in de vijver, die ik in eerste instantie ook graag in mijn vijver wou hebben, echter toen vanaf gezien omdat ik dacht dat dit een heel gedoe was, maar dat schijnt ook nog wel mee te vallen. afm van de ruit zijn 121 x 50 cm. L x B en 12 mm dik gehard glas. Ik denk een leuke toevoeging aan een koivijver! :)

Een van de mensen waar ik ben gaan kijken heeft nog een pomp (Kinshi 10 kuubs) voor me die ik nodig heb, en een Ginrin Chagoi (voor weinig), Mijn inziens een mooie vis.. ? 50cm is ie. Deze reserveert hij voor mij, waarschijnlijk tot het voorjaar aangezien mijn vijver eind oktober pas kan gaan draaien. op de foto lijkt hij trouwens erg oranje, hij is in werkelijkheid meer bruiner.
Afbeelding