Google+


NH3 Probleem????

Over waterwaarden meten, algen e.d.

NH3 Probleem????

Berichtdoor nl12439 » Ma 24 Jun 2013 10:07

Goedenmorgen mede forummers,

Mijn nieuwe vijver draait sinds Juni vorig jaar naar tevredenheid. Sinds het mooie weer zich weer aan heeft gediend blijf ik met een gek probleem zitten (tenminste ik denk dat het een probleem is, maar ik kan het verkeer zien natuurlijk). Sinds een maand of 2 zie ik mijn NH3 oplopen, welke ik met Kamiac dan wel naar beneden krijg maar naar verloop van tijd (ca. 7-10 dagen) komt hij toch weer terug.....

Ik test mijn water op 2 manieren....met een Seneye pond en een druppeltest (Sera en JBL, beiden niet ouder als 8 maanden, standaard 1 keer in de 2 weken testen).

Waardes momenteel zijn:

Seneye > NH3 0,020 PH 7,9 Temp 17,5C

Sera > pH 8
Gh 7
Kh 7
NH3/NH4 <0 (nog lichter geel als het geel op het kaartje)
NO2 <0
NO3 <0
PO4 1

JBL > NH3/NH4 <0,05 (idem als bij de Sera test nog lichter geel/groen als op het kaartje)

Filter opstelling is als volgt:

Sansai Vortex (met borstels) + 2Kamers (1ste kamer japanse matten belucht, 2 de kamer japanse matten onbelucht)
Pomp (Mesner Ecotec2 4500, netto debiet wat overblijft is ca. 3000 ltr/uur)
UV (36 Watt op een tijdklok)
Plantenfilter (ca. 300 ltr. plantjes doen het erg goed...:D)

Spoel netjes elke week de filter bortsels en vervang dan ca. 10-15% water
De seneye hangt in de pijp tussen vortex en 1ste kamer...
Voer niet te gek en met tussenpozen

Wanneer ik de Kamiac in het filter gooi zie ik de NH3 na een paar uur richting de nul gaan om daar gedurende een paar dagen te blijven en dan langzaam weer richting de ca. 0,020 te gaan...Wanneer hij op zijn top is zie je hem daarna netjes met een dag/nacht ritme (bijna synchroon aan de PH) op en neer gaan.

Is de Seneye nu hyper gevoelig en moet ik me nergens zorgen om maken of zijn de beide druppeltesten niet voldoende nauwkeurig...

Voordat ik ergens geld aan uit ga geven wil ik zeker weten of het de moeite waard is kan het maar 1 keer uitgeven uiteaard....
Als er wat moet gebeuren wat zouden de mogelijke opties zijn???

Ik hoop dat iemand mij hier in kan helpen.....

Thanks

Alex

nl12439
 
Berichten: 18
Geregistreerd: Ma 15 Aug 2011 14:19

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor Roy_vierwind » Ma 24 Jun 2013 12:37

Er zit altijd wat nh3 in het water, 0.02 is echter heel weinig. Met een druppel tester dus niet te meten.
Gebruikers-avatar

Roy_vierwind
 
Berichten: 843
Geregistreerd: Do 14 Jun 2012 16:59

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor M@rk » Ma 24 Jun 2013 13:06

Toevallig post ik dit net op een ander forum:

Iemand vaker last gehad van afwijkende nh3 waarden?

Na de vakantie er een nieuwe slide in gedaan, en rustig weer wat gaan voeren.
Staat nh3 op 0.04 !, meteen maar weer gestopt met voeren aangezien dit voor mij een te hoge waarde is.
Zojuist een nieuw druppelsetje van Sera gekocht, meet ik totaal geen nh3/4 !!! Terwijl een nh3 van 0.04 icm met een PH van 8 zou moeten resulteren in een nh3/4 van 0.5-1mg/l wat goed meetbaar met de sera test zou moeten zijn.

Ik heb er zo weinig vertrouwen meer in.


grrrr.

M@rk
 
Berichten: 205
Geregistreerd: Za 08 Dec 2012 15:26

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor nl12439 » Ma 24 Jun 2013 13:53

mmm klinkt alsof we in hetzelfde schuitje zitten.....mocht je nog nieuws hebben hoor ik het graag Mark

nl12439
 
Berichten: 18
Geregistreerd: Ma 15 Aug 2011 14:19

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor Roy_vierwind » Ma 24 Jun 2013 15:47

Met een test setje meet je ook nh3.. Ammonium dus en geen ammoniak.
Gebruikers-avatar

Roy_vierwind
 
Berichten: 843
Geregistreerd: Do 14 Jun 2012 16:59

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor nl12439 » Ma 24 Jun 2013 15:50

Met beide test setjes word er idd NH4 gemeten, maar na omrekening dmv de bijbehorende tabellen kom ik nog steeds op erg weinig of zelf 0 uit.....

Twijfel nu aan of er filtermateriaal bijgezet moet worden... of niet...............

nl12439
 
Berichten: 18
Geregistreerd: Ma 15 Aug 2011 14:19

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor Roy_vierwind » Ma 24 Jun 2013 15:55

Ammoniak dus.. Dat maakt t verhaal anders.
Gebruikers-avatar

Roy_vierwind
 
Berichten: 843
Geregistreerd: Do 14 Jun 2012 16:59

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor mollie » Ma 24 Jun 2013 22:22

nl12439 schreef:Met beide test setjes word er idd NH4 gemeten, maar na omrekening dmv de bijbehorende tabellen kom ik nog steeds op erg weinig of zelf 0 uit.....

Twijfel nu aan of er filtermateriaal bijgezet moet worden... of niet...............

of je genoeg oppervlakte hebt kun je uitrekenen.
per mat 1x2 kun je 175gram voeren is stuur je een pb voor de formule.
Gr Ron

mollie
moderator
 
Berichten: 3323
Geregistreerd: Vr 09 Dec 2011 21:04
Woonplaats: Roosteren

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor geniese » Ma 24 Jun 2013 23:39


geniese
 
Berichten: 62
Geregistreerd: Vr 12 Nov 2010 16:11

Re: NH3 Probleem????

Berichtdoor marco67 » Di 25 Jun 2013 1:43

als je beide meetsetjes 0 aangeven en de seney wat anders zal het dan niet aan de seneye liggen ???
kijk even of je de nieuwste firmware en software hebt en dat hij niet per ongeluk op reef/zoutwater staat zijn de meetingen dan nog but neem dan even contact op met seneye. dat apperaat voert wat reken kunstjes uit en als je slide niet bij de versie software hoort kan je "problemen" krijgen. het nummer van de slide die je moet invoeren zorgt er tevens voor dat de seneye zijn ijk gegevens krijgt voor die batch met slides misschien is daar wat mis gegaan

groeten
marco

marco67
 
Berichten: 941
Geregistreerd: Wo 15 Feb 2012 22:30
Woonplaats: eerbeek

Volgende

Terug naar Water & Waterkwaliteit

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten