Google+


De Koi in de zomer

De Koi in de zomer

Berichtdoor Petra » Wo 16 Nov 2011 12:42

De zomer.

Dit is de tijd waarin u het meest van uw koi kunt genieten.
Als de temperatuur van het water boven de 15 graden is komen de koi langzaam maar zeker in hun element. Hun honger zal u en uw partner keer op keer naar de voerpot doen grijpen.
Niets is zo leuk als korreltjes mikken tussen die vragende en verdringende koppen.
Toch schuilt hier een gevaar. Er gaat vrijwel nimmer een koi dood van de honger maar door overvoeren kunnen uw koi juist wél sneuvelen. Een gezonde koi die rustig aan wordt gevoerd zal bijna nooit aangeven dat hij/zij genoeg heeft.
Hij/zij blijft maar doorgaan en veel mensen doen dat dan ook. U dient zich wel te beseffen dat u eigenlijk niet de koi voert maar het filter in uw vijver. Alhoewel dat normaal gesproken in deze tijd op topniveau functioneert is er een grens aan wat een filter aankan.
Dat geldt voor ieder filter. Een koi heeft een zeer primitief maag-darmstelsel. In feite is er niet eens sprake van een maag. Ook het darmstelsel is relatief kort.
Een koi heeft dus maar weinig mogelijkheid om de energie die in het voedsel zit eruit te halen.

Regelmaat en een beetje stelt de koi in staat om optimaal de energie uit het voer te halen. Beter voor uw koi en ook beter voor uw filter. De onverteerde resten van het voer leveren een grotere vervuiling op voor vijver dan de volledig verteerde resten.
Aan rust doen de koi nauwelijks in de zomer. Sterker nog u maakt een redelijke kans dat uw vissen zich gaan overgeven aan de liefde.
Onder invloed van het in het water aanwezige mannelijke hormoon zullen de vrouwtjes eitjes gaan aanmaken. Als de temperatuur van het water vervolgens in een paar dagen snel verandert zal dit het startsein zijn voor het paaien.
Het liefdesleven van uw koi is luidruchtig, lawaaiig en ruig.
De mannetjes zullen de vrouwtjes gaan achtervolgen en krachtig met hun kop tegen de buik van de dames aanbotsen.
Het kan zomaar gebeuren dat het vrouwtje volledig uit het water wordt getild. Het zal niet de eerste zijn dat op deze manier een vrouwtje uit de vijver wordt geduwd en het niet gaat overleven.
Verder kunnen er verwondingen optreden die ontstekingen kunnen veroorzaken.
Hou dit goed in de gaten.
Meestal paaien ze in de vroege ochtend.
Ze blijven over het algemeen niet ongemerkt. Een voorbij vliegende reiger kan gemakkelijk op een smakelijke gedachten worden gebracht. Karpers paaien in de natuur op ondiepe stukken. Vaak met hun ruggen uit het water. De eitjes plakken onder water alsof ze met de beste lijm van de wereld zijn ingesmeerd.
De natuur heeft erin voorzien dat de eitjes worden afgezet op waterplanten e.d. maar we kunnen ook altijd nog de paaiborstels gebruiken waar ze de eitjes in liggen.
Zodra het vrouwtje haar eitjes loost, bevrucht het mannetje de eitjes met zijn zaad: de hom. De aanwezigheid van waterplanten ofwel de mogelijkheid om de eitjes ergens aan vast te laten kleven is een sterke behoefte.
Als u dan ook merkt dat uw koi gaat paaien is het verstandig om ze een mogelijkheid te geven om de eitjes af te zetten.
Zoniet dan zullen ze in hun wanhoop van alles gaan proberen en loopt u een grotere kans dat ze zich gaan verwonden. De al eerder genoemde boa’s zijn te koop bij veel koihandelaren en kunnen prima in deze behoefte voorzien.

Als u verder niets doet zullen de koi hun eieren weer met smaak opeten. Daar is op zich niets mis mee, tenzij u natuurlijk graag het nageslacht wilt opkweken. Denk er wel aan dat een feestmaal aan eitjes een overvloed aan eiwitten betekent, hetgeen door de filter toch maar even opgevangen moet worden.
Het daarom voorkomen dat een ammoniak- of nitrietpiek het gevolg is. Hou dit goed in de gaten met uw watertests.

Als het erg warm is buiten loopt de temperatuur van het water op. Hoe warmer het water is, des te minder zuurstof het kan bevatten. Tegelijk geldt dat hoe warmer het water is hoe actiever de koi worden en hoe meer zuurstof ze aan gebruiken. Na een aantal hondsdagen kunt u op deze manier in een lastig parket komen. Het hangt ook af van de hoeveelheid zon uw vijver krijgt en hoeveel verkoeling. Bijzonder link wordt het als na een aantal dagen een onweersbui kan losbarsten.
Vlak voor zo’n onweerskern kan de luchtdruk vrij plotseling en dramatisch zakken waardoor de zuurstof vrijwel volledig uit het water verdwijnt.
Dit zal desastreus uitpakken voor uw koi. Zeker bij warm weer is het verstandig om een extra luchtpomp op de vijver te zetten die met luchtstenen het water lekker in beweging houdt waardoor het optimaal zuurstof kan opnemen. Hiervoor kan ook een waterpomp worden gebruikt al of niet een venturi. Als u deze hulpmiddelen allemaal niet tot uw beschikking hebt en u ziet dat de koi aan de oppervlakte naar zuurstof begint te happen kan ook een tuinslang en een krachtige straal vers leidingwater een uitkomst bieden. Hou de straal een klein stukje boven het wateroppervlak. Zo komen er veel bellen mee die voor een extra uitwisseling van zuurstof kunnen zorgdragen. Een hogedrukreiniger kan op deze manier ook uiterst effectief werken. Pas er wel op dat u de koi niet raakt met de straal.

De zon kan nog voor andere vervelende gevolgen zorgen. Net als voor uzelf kunnen ook koi verbranden in de zon.
In tropische landen worden de koivijvers bijna altijd overkapt. Zorg daarom altijd dat u een schaduwplek heeft voor uw vijver, dit kan desnoods door een schaduwdoek te plaatsen.

Bron: Het basisboek “In de ban van de koi”.
Gebruikers-avatar

Petra
moderator
 
Berichten: 4167
Geregistreerd: Ma 21 Jul 2008 11:06

Terug naar Zomer

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast